Friday, August 03, 2007

Photos: Andean Street Food

I took these three pictures in the Andean city of Huancayo, which I describe at this post.

This first lady is selling roast pork sandwiches topped with a spicy onion dressing, to be washed down with chicha de jora, a fermented corn drink (in the large glass jar on the table), or the ever-present Inca Kola. I wrote about Inca Kola's history at this post.



These other two ladies are selling picarones, fried pumpkin fritters, that are eaten with a sweet syrup. I posted a recipe for picarones at this link.







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TAGS: Peru, Peruvian, food, cooking, cuisine, cocina, comida, gastronomía, peruana

5 comments:

KirkK said...

Hi Alejandro - I'm wondering, does the Inca Cola in the US taste different than the version in Peru?

::Alejandro:: said...

Hey, KirKK, I haven't done the taste test yet, but it's a good idea, off the cuff, I'd say it's probably sweeter in Peru...

Anonymous said...

Just a comment from a Peruvian living in NYC. The inca Kola tastes sweeter here believe it or not, it taste more natural in Lima. Also, the picarones you mentioned are made with some type of flour, either potato or other legume, but I don't recall it ever being made from pumkins...however, this sounds like a great idea and I'm sure it tastes great...take care.

::Alejandro:: said...

thanks for comment Peruvian living in NYC, I'll have to do the Inca Kola taste test, maybe I'll take some from the US to Peru on my next trip...

as for de picarones, good question, made me look it up, 'cause I remember they being made with 'zapallo' and I thought that was pumkin, which I think it is (or, is it squash?)

here is a recipe I found, it definitely says 'zapallo' but also 'camote' ...

maybe there is a new, faster way of making it, which is the flour ones you mention...

PICARONES

Ingredientes

1/2 kl.(1lb) de camote o batata pelada

1/2 kl (1lb) de zapallo pelado

1/kl (1lib) de harina

3 cucharadas de levadura

2 palos de canela

4 clavos de olor

2 cucharaditas de anís

3 cucharadas de azúcar

1 pizca de sal

2 huevos ligeramente batidos

aceite, cantidad necesaria

Miel:

1/2 kl (1lb)de chancaca

1 taza de azúcar rubia

4 clavos de olor

2 palos de canela

2 trozos de cáscara de naranja

2 granos de pimienta de chapa

4 tazas de agua

Modo de preparación

En una olla poner a hervir suficiente agua con la canela, los clavos de olor y el anís durante 10 minutos. Luego colar reservando el agua; para en ella sancochar el zapallo y los camotes y una vez cocidos retirarlos y pasarlos por el prensador, reservando 2 tazas del agua de cocción. Dejar enfriar.

Mezclar en un bol el agua que se reservó con la levadura y el azúcar dejando reposar 15 minutos. Colocar el pure de camote y de zapallo en un bol grande agregando la sal, la mezcla de levadura y los huevos, batiendo manualmente hasta que todo esté bien unido, agregar la harina envolviendo hasta que se forme una masa suave y elástica que no se pega a los dedos. Colocar un lienzo húmedo encima y dejarlo reposar durante 1 hora o hasta que doble el volúmen.

Calentar abundante aceite en una sartén grande y tomar porciones de masa con la mano humedecida en agua con sal y dejar caer la masa en la sartén formando un aro con hueco en el centro, esperar que doren y darles vuelta.

Miel:

Cortar la chancaca en trozos y agregar el azúcar, clavo, canela, cáscara de naranja, pimienta y agua. Que hierva hasta que tome punto de jarabe alrededor de 20 minutos. Colar la miel y servirla encima de los picarones.

Consejos útiles

Servir junto con el jugo que destila al freir en una tazona... acompañar con un licor de caña, como un Pisco.. es espectacular.

Liz Margoshes said...

Does anyone know where to buy Inca Cola in New York City? we went to Ecuador last month and I'd like to find some! thanks