Tuesday, February 07, 2006

La Seño Marí­a Recommends


La Seño Marí­a
is the pseudonym of a columnist for Trome, a daily paper from Lima. In the daily column, la Seño Marí­a runs a restaurant and every day her photographer friend Gary arrives to get the special of the day, and between the two, they discuss the state of affairs in Lima and Peru.

Aside from enjoying the
chisme or gossip, I read la Seño Marí­a because each day's column begins with the same line:

El fotógrafo Gary llegó al restaurante por
...

meaning,

The photographer Gary arrived at the restaurant for ...

And then the columnist lists a traditional Peruvian dish a restaurant might serve as a daily special.

I'd like to keep a list of the dishes la Seño Marí­a serves her friend Gary, so I know what to order next time I'm in Peru.

The dishes may repeat, so I'll keep my eye on the column and add new postings as la Seño Marí­a expands her repertoire. Otherwise, we may just have to complain to the columnist.

El fotógrafo Gary llegó al restaurante por ...

1/28/06: su platón de lentejitas con cojinova frita (his platter of slow-cooked seasoned lentils with fried cojinova fish).

1/29/06:
su espectacular chicharrín de calamar (his spectacular fried calamari).

1/30/06:
sus tallarines rojos con pollo y papa a la huancaí­na (his spaghetti and chicken in red sauce, and potatoes in a creamy spicy cheese sauce).

1/31/06:
su rico sancochado (his tasty meat and sausage soup with potatoes, yuca, and corn).

2/01/06:
su causa rellena con pulpa de cangrejo y arroz con mariscos (his potato pastry stuffed with crab meat, and seasoned rice with seafood).

2/02/06:
su espectacular piqueo criollo con olluquito, cau-cau y carapulcra (his spectacular mixed criollo dishes including the tuber olluco in a stew, diced tripe in a rich potato stew, and a dried-potato and meat stew).

2/03/06:
su tallarí­n saltado con su jarrita de chicha morada heladita (his meat, vegetable, and noodle stir-fry, and an ice-cold jar of the sweet purple corn drink chicha morada).

2/04/06:
sus ricos pallares con bistec frito (his tasty slow-cooked seasoned white beans with fried steak).

2/05/06:
su espectacular lomito al jugo (his spectacular roast steak in its own juice).



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TAGS: Peru, Peruvian, food, cooking, cuisine, cocina, comida, gastronomía, peruana

2 comments:

Anonymous said...

Hola Gato, para comentar la impresión que tu página ha dejado en mí: "Delicioso como un ceviche, encantador como los peruanos apasionados y buenas gentes, refrescante y loco como un buen pisco sour"

Para leerte a diario.

También adoro la comida peruana, como buena Iqueña te recomiendo probar la carapulca y el picante de pallares verdes.

Saludos.

::Alejandro:: said...

Muchas muchas gracias por tus comentarios, Carmen. Realmente, dan ganas de seguir adelante en este proyecto/pasatiempo/pasión, ja ja ja. Algún día pondré algunas recetas para carapulcra, pero si tienes una buena, me lo puedes enviar por correo, la traduzco y te lo subo, claro que sí.

Nuevamante, gracias por tu gentileza y la visita.


Gato
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